Nieuw Financieel

Alles over geldzaken van nu.

Succesvol beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is voor beginners een mooie stap. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en behoorlijk veel vragen oproepen. Daarom schrikt beleggen de meeste mensen al snel af en dat is niet fijn, want beleggen is niet moeilijk en hoeft ook weinig risico tot gevolg te hebben. Met behulp van dit artikel vertellen we je wat beleggen voor beginners betekent en helpen we je om onderbouwd te starten in de wereld van het grote geld. We leggen als eerste uit wat beleggen inhoudt, benoemen dan de redenen waarom je kan beginnen met beleggen, bekende vormen van beleggen en en de risico’s die erbij horen en hopen je zo goed mogelijk te informeren zodat je ook met plezier en enthousiasme kunt beginnen als belegger.

Redenen om te beleggen

Om welke reden zou je willen beginnen met beleggen is een zeer belangrijke vraag die je zou moeten beantwoorden voordat je echt kan beginnen met beleggen. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te starten met beleggen. Het kan zijn dat ze een financiële meevaller hebben en beleggen als een mooie manier zien om geld te maken, maar het kan ook dat men niet veel meer zien in de rentes op spaargeld. De meeste beleggers willen hun geld beleggen op de beurs om er winst uit te slaan. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan zeker winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door breed te beleggen in aandelen met een hoog dividend. Wat jouw persoonlijk doel ook is, bij elk motief past weer een andere vorm.

Wat is beleggen?

Wanneer je begint met beleggen koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds van meerdere bedrijven. Je besteedt dan een deel van je vermogen aan een stukje bedrijf en vervolgens is het tijd om te hopen dat de koers stijgt. Als de koers stijgt, is dat een voordeel voor jouw belegging. Daalt de koers, dan zal jouw geïnvesteerd vermogen ook zakken. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal zelfs vertrouwd raken met zowel goede als slechte dagen op de beurs. Beleggen is voor beginners te verdelen in diverse varianten en bij iedere vorm komt een andere manier kijken. Maar ook het bijhorende risico verschilt van aanpak tot handelswijze en vorm tot vorm.

Beleggingsvormen voor beginners

Als je verstandig met beleggen wil beginnen zijn er vier beleggingsvormen die we adviseren: dividendbeleggen, daytrading, penny stocks en beleggen op koerswinst. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet belangrijk zijn en je focus vooral op de dividenduitkering ligt. Hoog dividend aandelen zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een terugkerend maandelijks inkomen. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt als de koers hoger ligt. Dit moet j e in de vingers zien te krijgen door te proberen en erover te blijven leren. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je gericht op koersverschillen inspeelt en je veel geld nodig hebt om redelijke winst te maken. Penny stocks zijn ook risicovoller, maar kunnen je een goed rendement leveren. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor heel veel fluctueren gedurende beperkte momenten.

Risico bij beleggen

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een risico loopt. We laten instrumenten met nog meer risico nog even buiten beschouwing, omdat we die niet geschikt vinden voor beginners. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen deskundige beleggers ook de risico’s bij andere instrumenten redelijk inschatten. Bij andere beleggingen is er altijd het risico dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Echter, al je vermogen verliezen kan alleen als een aandeel volledig verdwijnt omdat een bedrijf gesloten wordt. Zoiets zie je vaak wel aankomen. In dat geval zijn de risico’s nog redelijk in te kapselen. Ondanks dat is het advies wel om alleen vermogen te beleggen dat je kunt missen en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Zelf succesvol beleggen

Het kan nu nog zijn dat je twijfelt tussen zelf beleggen of je geld door een andere partij te laten beleggen. We willen daar eerlijk over zijn, net als zo’n beetje alle expert op het gebied van beleggen en ervaren particulieren. Wil je echt verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in een of ander fonds te stoppen van een vermogensbeheerder of je huisbank. Veel van je verdiensten blijven bij de bank hangen en bankiers rekenen hoge bedragen, waardoor er dus maar weinig bij jou komt. Beleg je geld lekker zelf en neem de tijd om te leren. Beleg bijvoorbeeld je eerste 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Daarmee ben je baas over de aandelen die je koopt en heb je er zelf profijt van.